Bytecoin nedir? 2012’nin Temmuz ayında piyasaya sürülen Bytecoin, Blockchain alanındaki ilk gizlilik odaklı kripto para birimidir. Bu makalede Bytecoin nedir, ne sunmaktadır, BCN nedir, ne işe yarar ve nasıl alınır gibi yatırımcıların merak ettiği soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. Kriptokoin.com olarak, sizin için derledik.
Bytecoin nedir?
2012 yılında kurulan Bytecoin, kripto para piyasasındaki ilk gizlilik odaklı altcoin olma unvanını taşıyor. Mevcut dönemin popüler gizlilik projesi Monero, aslında bir Bytecoin çatalıdır. Proje, kullanıcıları için düşük maliyetli, hızlı ve anonim bir şekilde işlem gerçekleştirme özelliği sunmayı amaçlıyor. Bunu büyük ölçüde başaran Bytecoin, bugün hiçbir şekilde izlenemeyen işlemler gerçekleştirmeye olanak tanıyor. Buna ek olarak ağ, tamamen merkeziyetsiz ve açık kaynak kodlu bir biçimde işliyor. Bunu ise gizlilik odaklı kripto varlıklarının çoğunlukla kullandığı CryptoNode protokolü ile yapıyor. Bu protokol, ağda anonim işlemler gerçekleştirmeye olanak tanırken, onun açık kodlu bir biçimde çalışmasını sağlıyor.
Bytecoin ne sunmaktadır?
Bytecoin ağının, Windows MAC ve Linux işletim sistemini kullanan bilgisayarlar için bir masaüstü yazılımı mevcut. Bununla birlikte kullanıcılar, Android işletim sistemine sahip telefonlarına Bytecoin’in uygulamasını indirebiliyor. Proje mevcut olarak topluluk tarafından yönetiliyor. Yani topluluğa katılım sağlayanlar, proje hakkında alınan kararlarda oy verebiliyor. Ağ, çok fazla enerji tükettiği için eleştirilen Egalitarian Proof-of-Work konsensüs mekanizmasıyla çalışıyor. Buna göre Bytecoin, güçlü GPU madenciliği yapan bilgisayarları daha verimsiz hale getiriyor. Bu şekilde daha zayıf olan CPU madencilerinin kazançlarını artırıyor. Böylece ağ, daha eşitlikçi bir madencilik modelini benimsemiş oluyor. Yavaş olmasıyla da eleştirilen PoW ağlarına göre Bytecoin’in ölçeklenebilirliği oldukça yüksek. Ağ, her 120 saniyede bir yeni blok oluşturuyor. Yani ağdaki kullanıcı işlemleri her 2 dakikada bir doğrulanıp işleniyor.
BCN nedir? Ne işe yarar?
BCN, Bytecoin ağının yerel kripto para birimidir. Bu altcoin, ağ içerisinde çeşitli kullanım durumlarıyla öne çıkıyor. Takip edilemeyen ve görüntülenemeyen işlemler yapmak için BCN sahibi olmanız gerekiyor. BCN coin ile yapılan işlemler, güvenli kriptografik algoritmalar ile şifreleniyor. Bununla birlikte, altcoin’i elinde bulunduran kullanıcılar, yönetime katılım sağlayabiliyor. Yani, alınan kararlarda oy hakkı elde ediyor ve yönetime teklif sunabiliyorlar. İşlemler 120 saniyede bloklara işlendiği için, Ethereum’daki gibi uzun bekleme sürelerine de ihtiyaç duyulmuyor. BCN her ne kadar madenciliği yapılan bir kripto para olsa da, maksimum arzına ulaştığı için artık bu mümkün değil. Aslında ağın, token maksimum arza ulaştığında Proof-of-Stake konsensüs mekanizmasına geçmesi gerekiyordu. Ancak şu ana kadar böyle bir haber gelmedi. Bununla birlikte, Bytecoin çevresinde ortaya çıkan birçok olumsuz iddia ve tartışma var.
Bytecoin etrafındaki tartışmalar
Bytecoin’in ön madenciliğinde ödüllerin %80’inin özel yatırımcılara hediye edildiği söyleniyor. Ancak bunu kanıtlamanın bir yolu yok. Bununla birlikte proje, 2019 yılından beri güncelleme yapmadı. Aslında 2019’dan beri projenin Twitter sayfası, sadece hata gidermeleriyle ilgili 2 tweet paylaştı. Projenin yol haritasıyla ilgili makaleler, web sitesinden kalktı. Dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance, 2018 yılının sonunda BCN’yi delist ettiğini duyurdu. Bununla birlikte projenin Telegram kanalı hâlâ aktif. Yani geri kalan topluluğun, projeyi kurtarmak için kolları sıvaması mümkün. Ancak, eksik bir geliştirici ekibiyle bunu yapmaları oldukça zor.
Bytecoin nedir? BCN nasıl alınır?
BCN satın almak isteyen kullanıcılar, öncelikle tokenin listelendiği bir kripto para borsası bulmalıdır. Bu borsalar arasında Gate.io, HitBTC, Coinex ve Poloniex yer alıyor. İlgili yatırımcılar, bu borsalardan birine üye olmalı ve hesaplarını doğrulamalı. Ardından, cüzdanlarına BCN coin paritelerine uygun bir varlık yüklemeleri gerekiyor. Tüm bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra, BCN için alım emri verilebiliyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!